Yıllardır dolar alıp birikimlerini S&P 500 ve Nasdaq 100’de işlem gören hisse senetlerine yatıran Londra, Paris ve Tokyo’daki yatırımcılar, hem bu endekslerde kendi ülke borsalarını geride bırakan yükselişten hem de doların istikrarlı değer kazancından getiri sağladılar. Ancak bu yatırımcılar ABD Başkanı Trump’ın küresel ticaret savaşı başlatmasının ardından ciddi ve hızlı kayıplar yaşamaya başladı. S&P 500’de getirilerini euro ve yen olarak hesaplayan yatırımcıların yılbaşından bu yana yüzde 6 olan kaybı yüzde 14’e çıktı.
Hem Morgan Stanley hem de Bank of America Corp. her geçen gün daha fazla sayıda müşterilerinin dolardaki kayıplara karşı koruma satın alma talebinde bulunduğunu duyurdu. Paris merkezli Group Richelieu’dan Alexandre Hezez, kurumun fonlarında dolara karşı hedge pozisyonlarının izin verilen azami seviyeye ulaştığını açıkladı.
Bununla birlikte State Street Corp. saklama verilerine göre, ABD hisse senetlerindeki yabancı yatırımcıların genel kur riskinden korunma oranı yüzde 23 ile 2020’de görülen yüzde 50’ye yakın seviyenin oldukça altında. Bank of America stratejistleri, yatırımcıların pandemi öncesi hedge seviyelerine geri dönmeleri halinde, bu durumun 5 trilyon dolarlık ilave ABD dışı hisse senedi pozisyonunun kapatılması anlamına gelebileceğini tahmin etti.
JPMorgan Private Bank’ın Global Kur Strateji Başkanı Sam Zief, bu konuda danışmanlık isteyen müşterilerden uzun zamandır görmediği kadar çok talep aldığını söyledi. Dolarda düşüş bekleyen yatırımcılar genellikle vadeli piyasada satış yapıyor.
İsviçre frangı veya yen bazlı yatırımcılar için üç aylık hedging maliyeti yıllık bazda yaklaşık yüzde 4, euro bazlı yatırımcılar için ise yüzde 2’nin üzerinde.