• YARIM ALTIN
    13.382,00
    % -0,67
  • AMERIKAN DOLARI
    38,0300
    % -0,27
  • € EURO
    43,5266
    % -0,56
  • £ POUND
    50,7823
    % 0,11
  • ¥ YUAN
    5,2117
    % -0,19
  • РУБ RUBLE
    0,4628
    % 0,72
  • BITCOIN/TL
    3229231,421
    % -0,53
  • BIST 100
    9.396,02
    % 1,40

Wall Street’in ralli girişimi yine hezimetle sonlandı

Wall Street’in ralli girişimi yine hezimetle sonlandı

Wall Street seansının büyük bir bölümünde, Donald Trump’ın başlattığı ticaret savaşının yol açtığı panik büyük ölçüde yatışmış gibi görünüyordu. ABD hisse senetleri, Asya ve Avrupa’daki güçlü yükselişlerin bir ivmesiyle göz kamaştırıcı bir  toparlanma sergiledi. Ama, ruh hali seans sonunda yine intiharlıktı.  VIX’de çok hızlı yükseliş finansal panikleri tetikleyebilir

Ancak seans ilerledikçe bu iyimserlik yavaş yavaş, ardından hızla dağıldı ve son üç günde hisse senedi kayıplarını 10 trilyon doların üzerine çıkaran, sinir bozucu dalgalanmalar yerini aldı.

Sonuç olarak, hisse senetlerinden tahvillere ve döviz piyasalarına kadar tedirgin yatırımcılar yine aynı  sorunun cevabını aramaya başladı: ABD başkanı, küresel ticaret sistemini yeniden şekillendirmek uğruna gerçekten de dünya çapında bir durgunluk riskini göze alıyor mu?

Bu gerilim en çok ABD borsa piyasasında kendini gösterdi. Trump’ın ticaret anlaşmaları konusunda müzakereye açık olduğuna dair işaretler, S&P 500 Endeksi’nin erken saatlerde %4’e varan yükselişle 2022’den bu yana en hızlı günlük artışını yaşamasına neden oldu. Ancak seans sonunda endeks, Beyaz Saray’ın Çin’e karşı misillemelerle ilerlemeye devam edeceğini açıklamasının ardından %1,6 geriledi. Piyasalardaki korku göstergesi olan VIX Endeksi ise önce gevşeyip sonra tekrar yükselerek pandemiden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

ABD Hazine tahvillerinde ise, pazartesi günkü baş döndürücü sıçramanın ardından getiriler yine ani bir yön değişimi yaşadı. Zayıf bir borç ihalesi, yurtdışındaki yatırımcıların alım yapmaktan kaçınacağına dair endişeleri artırdı. Döviz piyasalarında ise, spekülatörler stres dönemlerinde güvenli liman olarak görülen Japon yeni ve İsviçre frangına yöneldi.

Loomis, Sayles & Company’nin Alpha Strategies ekibinden portföy yöneticisi yardımcısı Andrea DiCenso bir basın toplantısında şöyle dedi: “Önümüzdeki yol daha da belirsiz hâle geldi. Hepimiz tek bir kişinin kararlarına mahkûmuz.”

S&P 500 toparlanmış ve tahvil piyasası kısmen normale dönmüş olsa da, bu durumun ne kadar süreceğine dair şüpheler çoktan filizlendi. Bazı uzmanlar, hedge fonların kapattığı kısa pozisyonlardan kaynaklanan geçici bir toparlanma olabileceğini, piyasaların hâlâ yeni bir düşüş dalgasına açık olduğunu ve Trump’ın ticaret savaşında ne kadar ileri gideceğinin belirsizliğini koruduğunu belirtiyor.

Manulife John Hancock Investments’ın baş yatırım stratejistlerinden Matt Miskin şöyle diyor: “Volatilite (VIX) böyle davrandığında, likidite kurur ve çoğu zaman fiyat hareketleri mantıklı olmayan şekillerde gerçekleşebilir.”

Hazine Bakanı Scott Bessent’in ve Trump’ın açıklamaları tarifelerin uzlaşmayla müzakere edilebileceğine dair iyimserlik yaratmış olsa da, bu kaotik sürecin – nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın – tedarik zincirlerini kopararak, işletmelerin geleceğini belirsizliğe sürükleyerek ve tüketiciler arasında endişe yaratarak ekonomik bedel doğuracağına dair pek az şüphe kalmış durumda.

Trump’ın küresel ticaret tarifelerinin yankıları devam ediyor. İlaç şirketleri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i, ABD’ye göç edebilecekleri konusunda uyardı. Kıta genelindeki düzenleyici kurumlar ise yaşanan çalkantı sırasında bankaların likiditesini incelemeye başladı.

Trump, Avrupa Birliği’nin tüm sanayi mallarındaki ikili ticaret tarifelerini kaldırma önerisinin yeterli olmayacağını açıkça ifade etti. Bu da, yarından itibaren tüm AB ithalatlarına %20 oranında bir ABD tarifesi getirileceği anlamına geliyor. Aynı zamanda, bu vergiler AB ve Birleşik Krallık’ı Brexit sonrası ilişkileri yeniden düzenlemeye yönelik bir anlaşma yapmaya itiyor.

Böyle durumlarda aşırı kaldıraçla veya ters pozisyonda yakalanan fonların batması, finansal paniklere neden olur.  İsviçreli hedge fon Blue Diamond Asset Management, piyasa çöküşünden kar etmeyi amaçlayan bir fon olmasına rağmen, geçen hafta açıklanan tarifelerle başlayan sarsıntı nedeniyle değerinin neredeyse beşte birini kaybetti. Bu tür fonlardan para kaçışı yakından takip edilmeli ve merkez bankalarının likidite sağlama yönünde ne denli müsamahar olacağı görülmeli. Finansal panikler, bilançosu karda, fakat likiditesi düşük bir çok kurumun zincirleme iflasına neden olur.

Avrupa adına sevindirici bir gelişme ise, Almanya gibi ihraççılardan gelen devlet tahvillerinin artık ABD Hazine tahvillerine karşı güvenilir bir alternatif olarak görülmeye başlanması oldu. Ayrıca, Covid’den bu yana görülen en büyük dört günlük düşüşün ardından hisse senetlerinde bir miktar toparlanma yaşandı.

Kaynak:  Çeşitli Bloomberg haberleri